Yeni Başlayanlar İçin Önemli Bilgiler

Drone ile yeni tanışıyorsanız geçmiş olsun, uçsuz bucaksız ama çok zevkli bir yola girmişsiniz demektir  Gökyüzünün pencereden göründüğünden çok daha güzel olduğuna şahit olan kişilerden biri olacaksınız.

AMAÇ

Öncelikle bir amaç belirleyin, evde, bahçede oynamak ve takla attırmak için mi yoksa havadan görüntü almak için mi bir drone alacaksınız?

  • Eğer evde, bahçede çoluğunuz çocuğunuzla vakit geçirmek için alacaksanız çok bir bütçe ayırmanıza gerek yok. Aliexpress, Gearbest gibi sitelerden, hatta n11, gittigidiyor gibi sitelerden bile 100-150 liraya eğlenmelik cihazlar bulabilirsiniz. Bu cihazlar ile kumanda kontrollerini öğrenip pratik alıştırma yapabileceksiniz. Şahsımın sizlere tavsiyesi, başlangıç seviyesi bir cihaz düşünüyorsanız “Syma X5HC” modeli ile başlayabilirsiniz. 

 

  • Eğer drone alma amacınız havadan görüntü almak ise, bütçeyi arttırmamız gerekiyor. Öncelikle belirteyim, piyasada kameralı diye satılan 600-700 liralık oyuncakları kale bile almayın. Bu cihazlar kaybolduğunda yolunu bulamaz, doğru düzgün irtifa alamaz, 100-200 metreden fazlasını gidemez,  heleki kamerasıyla bir hesap makinesinini kıyaslayabilirsiniz.  Kısacası uzak durun. Eğer havadan görüntü almak için bir cihaz istiyorsanız en az 2000 lira civarı bir bütçeniz olması gerekiyor. Şahsımın sizlere tavsiyesi minimum DJİ Phantom 3 Advanced modeli ile başlamanızdır. 2. El Fiyatları 2200-2500 arası değişiyor. P3 Standart ve 4K modellerinden uzak durun, kronik arızalı ve wifi kontrol cihazlar oldukları için mesafe sorunu yaşanıyor bu modellerde. Bu nedenle P3 Advanced fazlasıyla işinizi görecektir. Yükseklik, pil bilgisi, anlık görüntü gibi tüm bilgileri telefon,tabletinizden görebileceğiniz, sinyal koptuğunda veya herhangi bir problemde kalktığı yere geri gelebilecek, gimbal sayesinde kadrajda sarsıntı olmadan görüntü alabileceğiniz, canlı yayın bile yapabileceğiniz cihazlardan bahsediyorum. Tabi bütçenizin artışına göre p4, Mavic, İnspire falan fistan diye uzar gider listemiz, bu cihazlar için anasayfadan DJİ bölümünü ziyaret edebilirsiniz  Bu sektörün lider markası olduğu için aynı segmentteki diğer markaları tavsiye etmiyorum ben şahsen.

 

SATIN ALMA

Drone sektörü ne güzeldir ki yavaş yavaş genişliyor ülkemizde. Bu nedenle neredeyse çoğu yerde cihaz bulmak mümkün. Fakat iş cihazı almakla bitmiyor. Bu hobide en uygun fiyata kanmamak gerekiyor.Başlangıç serisi oyuncak drone’lar için değil bu paragraf, onlarda zaten bozulma durumunda cihaz çöp oluyor. Bu yüzden sıfır cihazlar için satın alma işleminin üstünde duracağım. Öncelikle sıfır cihazlarda satış sonrası en iyi destek verecek firmadan alım gerçekleştirmek gerek. Sattığı ürünün arkasında durabilecek bir firmadan almak gerek cihazı. En önemli faktör budur. Gerisi hallolur. İkinci el cihazlar için de güven faktörü önemli. En güvenlisi cihazı görüp test edip almak. Biz sıfır cihazın ve satış sonrası desteğin adresi olarak HELİSİS ELEKTRONİK diyor ve susuyoruz 

 

İZİN – KAYIT

Başlangıç seviye oyuncak cihazlar için kayıta ve izne ihtiyacınız yok. Daha doğrusu 500 gram altındaki hiçbir cihaz için yasal prosedür yok, fakat kolluk kuvvetlerimizin işi belli olmuyor, siz yine de taksim istiklal gibi yerlerde uçmayın oyuncak da olsa 
500 gram üstü cihazları da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemine kaydettirmeniz gerekiyor. Ayrıca pilot kaydı da oluşturmanız gerekiyor. Kayıt Oluşturmak  “Eğer drone’u ticari olarak kullanmıyorsanız “İHA-0 AMATÖR” pilot kaydınızı da “ÜCRETSİZ” oluşturabilirsiniz. Eğer ticari iseniz yetkili kurumların birinden ücereti ile eğitim alıp sertifika ile kayıt oluşturmanız gerek.
Son olarak Havaalanı, askeriye, karakol gibi bölgelere uzak yerlerde (tabiri caizse dağ,bayırda) uçabilirsiniz. Diğer türlü SHGM sisteminden izin talep etmeniz gerekiyor. 

Tekrardan aramıza hoşgeldiniz, sihirli cümlemiz : “Kırımsız Uçuşlar”